Kent ve Tarım Çalışmaları Bilgi Notu

2004 yılında, 5216 sayılı Kanun gereği Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 13.08.2004 gün ve 531 sayılı kararı ile de Yakupabdal ve Karataş Köyleri Çankaya Belediyesi’ne mahalle olarak bağlanmıştır.

Kent ve Tarım çalışmaları; 5747 sayılı “Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması Kanunu” ile 22 Mart 2008 tarihinde (26824 nolu Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.) 7 köyün (Evciler, Kömürcü, Tohumlar, Karahasanlı, Çavuşlu, Yayla, Akarlar) Çankaya İlçesine bağlanması ile başlamıştır.

Yakupabdal ve Karataş mahalleleri 2008 yıllında bağlanan köylere göre şehre daha yakın ve tarımsal faaliyetleri şehirle bütünleşme yönünde en alt düzeye inmiş durumdadır. Ama diğer 7 mahallede tarım ve hayvancılık faaliyetleri devam etmektedir.

Kırsal Mahallelerin şehre uzaklığı; şu anki ulaşım koşullarıyla Yakupabdal 4, 2 km, Karataş 1,8 km, diğer 7 mahallenin merkezinde yer alan Karahasanlı ise Gölbaşı üzerinden 52 km, Elmadağ’ı üzerinden 46 km.’dir.

Çankaya İlçesi, 9 mahallenin toplam alanı olan 22.820 hektarla birlikte 40.278 hektarlık bir alana ulaşmıştır.

Çankaya Belediyesinin sorumluluk alanı içinde 2004 öncesine kadar kırsal alan bulunmamaktaydı. Yeni alanlar şehirden farklı kendine özgü kırsal alan sorunlarını beraberinde getirmektedir.

Bölge uzun yıllar Ankara ve diğer kentlere köyden göç vermiştir. 9 kırsal mahallenin 2010 yılı nüfusu 14.094’dür. Yalnız bunun 11.250’si şehre yakın olan Yakupabdal ve Karataş mahallelerinde yaşamaktadır. Geriye kalan 2844’ünü ise şehirden uzak ve hala tarımsal faaliyetlerin sürdürüldüğü diğer 7 mahalle oluşturmaktadır.

Çankaya Belediyesi ülkemizin tarım sorunlarına bağlı olarak bölgenin kendine has ihtiyaçlarına yönelik; kırsal mahallelerde sorunları çözmek, doğal dokuya uyumlu, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı sağlamak amacıyla 5 Kasım 2009 tarihinde Kent ve Tarım Danışma Kurulunu kurmuştur. Kurul üniversiteler, ilgili kamu kurumları, kooperatifler ve STK temsilcilerinden oluşmaktadır.

Kent ve Tarım Danışma Kurulu’nda alınan kararların uygulanmasına yönelik olarak Çalışma Ekibi 2010 yılı sonunda kuruldu.

Ekibin bölge kalkınmasına yönelik çalışmalarına ışık tutacak, Toprak ve Su Kaynaklarının Araştırılması, Gözlemsel Jeolojik Etüt ve Sosyo-Ekonomik Analizler 2011 yılında tamamlandı.

FAALİYETLERİMİZ

Ulaşım: Mart 2011’den bu yana ulaşımı kısaltan yeni yol güzergahları için etüd ve mahalleler arası yeni yol açma çalışmaları yapılmaya devam ediyor.

Ağaçlandırma: Nisan 2011’de bölgede 11.100 bin adet ağaç dikelerek ağaçlandırma çalışmaları başladı. Ekim 2012’de 20. 485 fidan dikildi.

Her yıl bahar aylarında fidan dikimi ve ağaçlandırma tekrar edilecektir. Hedef Bir Milyon Çankayalı’ya Bir Milyon Ağaç olarak belirlenmiştir.

Destek Alımları: 2012’nin Haziran ve Ağustos aylarında tarlaları doludan zarar gören çiftçilerin zarar görmeyen tarlalarından 40 ton kavun alınarak doğrudan destek verildi.

Bina ve Enkaz Tespit:  7 kırsal mahallede 1072 bina üzerinde tespitler yapıldı. Bunlardan 400 adetinin yıkımına karar verildi.

Köy Konağında Onarımı ve Eğitim Merkezi Kurulması: Karahasanlı Köy Konağı binasında çatı onarımı, mutfak düzenlemesi vb acil çalışmalar tamamlandı. Binanın bir kısım kahvaltı salonu olarak düzenlendi. 

Çiftçi Kadınlar ile Üretim: Çiftçi Kadınlara, yerel ürünlerin satışa yönelik üretimi, gıda güvenliği, beslenme ve insan sağlığı konularında eğitim verilerek ürünlerin pazara hazır hale getirilmesi için öncü çalışmalar gerçekleştirildi. Mevsiminde doğal kuşburnu meyveleri toplandı, marmelat yapıldı, misafirlerin beğenisine sunuldu ve olumlu geri bildirimler alındı.

2012 yılında aşağıdaki ürünlerin deneme üretimi yapıldı ve gelen misafirlere sunuldu.  

  • Reçeller (Ayva, kayısı)
  • Marmelatlar (erik, kayısı)
  • Soslar (domates, acı kahvaltılık sos)
  • Unlu mamuller (Erişte,  gözleme,  kömbe, bazlama)
  • Tarhana
  • Turşu
  • Peynir
Üreticiden Doğrudan Satış

Doğrudan üreticiden satışlar, 15 Haziran 2012 tarihi itibariyle başta Ayrancı pazarı olmak üzere belirlenen pazaryerlerinde başladı. Ayrıca; İç Anadolu Belediyeleri, Kastamonu Dernekler Federasyonu’nun tespit ettiği üreticiler de pazara katılmaktadır.

Çankaya’da Doğa Sporları Projesi

Bunların yanı sıra, sosyo-ekonomik kalkınmaya yönelik projeler Çankaya Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilmeye devam ediliyor. 
 
Ankara Kalkınma Ajansı’nın desteklediği Çankaya’da Doğa Sporları Projesi 2012 Aralık ayında tamamlandı. Kent ve Tarım ekibinin hazırladığı proje, 6 köyün oluşturduğu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve ÇAYED tarafından uygulandı.

Proje kapsamında,

  • Yürüyüş, kızak, arazi gezinti araçları ve dağ bisikleti için 33 parkur belirlendi ve haritalandırıldı.
  •  Parkurların tümünde tabelalama yapıldı.
  • Yamaç paraşütü alanı düzenlendi ve rüzgârın uygun olduğu günlerde 95 uçuş yapıldı.
  • 4 adet Arazi Gezinti Aracı (AGA) alındı.
  • 2 adet Kahvaltı Salonu kuruldu. (Karahasanlı ve Tohumlar)
Mekansal Planlama

Kırsal kalkınma hedeflerine uygun Geçici Yapılaşma Koşullarının Belirlenmesi için Analiz Çalışması yapıldı.

Çalışma alanının 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı’ndaki yeri ve kararları

  • Parsel üzerinde mülkiyet dağılımı
  • Yerleşik alan sınırlarının belirlenmesi
  • Ulaşım
  • Jeolojik eşikler ve diğer eşikler
  • Arazi Kullanım Kabiliyeti
  • Verimlilik
  • Tarım Arazileri
  • Doğa Sporları parkurları ve önemli noktalar
  • Kırsal alan nüfusu ve Ankara ile hareketlilik durumu analiz edildi.

Analiz ışığında; Bölgenin 1/5000 planı ve Evciler mahallesinin erozyon riski altında olmasından dolayı yeni yerleşim alanı planlaması ve maliyet analizi yapılmaya başlandı.

110 çiftçi kadın gıda üretimi hijyeni, iletişim, turizmde konuk karşılama vb. konulardan eğitim aldı.

10 çiftçiye yerel rehber eğitimi verildi. Eğitimde genel rehberlik becerileri, acil yardım, iletişim, turizm ve konuk kabulü konulardan bilgiler aktarıldı.

Kent ve Tarım Çalışma Ekibi Sosyal Medya Adresleri

Facebook

Twitter

Bu sayfa 305446 kere görüntülendi.
<< Geri Dön