Çankaya’da “Otizm Farkındalık Haftası” Buluşması

15 Nisan 2017 Cumartesi 12:29:57

Çankaya Belediyesi, Otizm Farkındalık Haftası nedeniyle düzenlediği toplantıda aileleri, eğitimcileri ve sosyal sorumluluk projesi üreten paydaşları buluşturdu

Çankaya Belediyesi, Beyaz Koza Özel Eğitim Kurumu ve Otsimo işbirliğiyle düzenlenen “Otizm ve Spor” başlıklı etkinlikte hem otizmli çocukların spora yönlendirilmesiyle sağlanan gelişimler hem de otizmli çocukların ihtiyaçları gözetilerek üretilen uygulamalar anlatıldı.

Sosyal belediyecilik alanında öncü çalışmalara imza atan Çankaya Belediyesi, Nisan ayında kutlanan Otizm Farkındalık Haftası nedeniyle otizmli çocuklar ve aileleri ile eğitimciler ve sosyal sorumluluk projesi üreten paydaşları buluşturan bir etkinliğe imza attı.

Çankaya Belediyesi, Beyaz Koza Özel Eğitim Kurumu ve ODTÜ Teknokent Otsimo işbirliğiyle düzenlenen etkinliğin odak noktası, otizmli çocukların gelişiminde spor eğitiminin önemiydi. Beyaz Koza Özel Eğitim Kurumu’ndan Engin Uysal’ın sunumuyla başlayan programda ilk olarak spor faaliyetlerinin otizmli çocukların fiziksel ve bilişsel gelişimlerine yaptığı katkı paylaşıldı.

Sporun otizmli çocuklarda motor becerileri artırdığını, sosyalleşmeyi ve odaklanmayı sağladığını, çocuğun fiziksel sağlığını iyileştirdiğini kaydeden Uysal, otizmli çocukların bu alanda uzman eğitmenler eşliğinde spor yaparak önemli yol kat ettiğini ifade etti.

ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren Otsimo’yu temsilen bir sunum yapan Baran Kayır ise, tablet ve bilgisayarlara indirilen ücretsiz bir uygulama olan Otsimo’nun dikkat ve odaklanma sorunu çeken otizmli çocukların sayı, renk gibi temel kavramları öğrenmesine katkı sağladığını kaydederek Otsimo programını tanıttı. Otsimo’nun yaratıcısının, programı dikkat ve odaklanma sıkıntısı çeken otizmli kardeşinin sadece tabletle uzun süre meşgul olabildiğini fark ettikten sonra hayata geçirdiğini kaydeden Kayır, otizmli çocukların eğitiminde uzman kişilerin desteği alınarak hazırlanan eğitim uygulamasının ücretsiz olduğunu belirtti.

“SPOR SAYESİNDE HAYATIMIZ DEĞİŞTİ”

Etkinlikte konuşan Kurtuluş Aytekin de şu an 15 yaşında olan ikiz oğullarının otizm teşhisi almasıyla başlayan süreçleri anlattı. Tek bir otizmli çocukla ilgilenmenin bile aileler için yeterince zorlu ve yıpratıcı bir süreç olduğunu kaydeden Aytekin, “İkizlerimiz otizm teşhisi aldıktan sonra yılmadık. Sporu hayatımızdan hiç çıkarmadık. Spor onlara o kadar iyi geldi ve fiziksel alanda kat ettikleri yolu bilişsel alana taşımalarına o kadar yardımcı oldu ki, şimdi ikisi de bilgisayar programı yazıyor. Ve gururla söylüyorum ki oğullarımdan biri 5 bin diğeri bin 500 metrede atletizm şampiyonu oldular. Sporun otizmli çocukların gelişiminde ne kadar büyük etkisi olduğunu bunu bizzat çocuklarından gözlemiş bir baba olarak söylüyorum, lütfen çocuklarınızı bu alanda uzman ve otizmli çocuklarla nasıl çalışmaları gerektiğini bilen spor eğitmenleriyle tanıştırın. Bunun ayrıca bir hükümet politikası olması gerektiğine de inanıyorum” dedi.

TAŞDELEN: FARKLILIĞIN PARÇASI OLMAKTAN MUTLUYUZ

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de Otizm Farkındalık Haftası etkinliklerine ev sahipliği yapmanın kendileri için mutluluk verici olduğunu söyleyerek “Otizmli çocukları olan aileler özellikle kreş, gündüz bakım evi bulmakta sıkıntı çekiyorlar. Bizim tüm gündüz bakımevlerimizde otizmli çocuklar için muhakkak kontenjan bulunuyor. Uzman eğitmenlerimiz bu kaynaştırma sınıflarında onlara ihtiyaç duydukları eğitimi veriyor. Otizmli çocuklar çok güzel bir farklılığın çok güzel bir rengi ve biz de bu farklılığın parçası olmaktan mutluyuz” diye konuştu.

Bu haber 837 kere okundu.