TÜRKİYE SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ

Dünya’daki 6 Dünya Sağlık Örgütü Bölge Ofisi’nde, 66 ülkede, 220 Dünya kentinde ve 55 Avrupa kentinde devam eden ve gelişen “Sağlıklı Kentler” hareketinin Türkiye’de gelişebilmesi, benimsenmesi, uygulanabilmesi için formal bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmuş ve bu gereklilikten hareketle bu konuya önem veren kentler bir araya gelerek “Sağlıklı Kentler Birliği”ni kurmuşlardır.

Türkiye’den ilk DSÖ Sağlıklı Kentler Projesi üye kenti olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de Sağlıklı Kentler Birliği kurulması ve geliştirilmesi için öncülük etmiştir.

Ulusal ağa üye kentlere Sağlıklı Kentler Birliği'ne kurucu üye olarak katılma çağrısı yapılmış; Yalova, Van, Kadıköy, Afyon, Tepebaşı, Çankaya, Ürgüp, Ordu, Kırıkkale ve Bursa Büyükşehir Belediyeleri birliğe katılmak istediğini belirten meclis kararı almış ve birliğin kurucu üyeleri olmuşlardır.

Sağlıklı Kentler Birliği’nin kurulması için İçişleri Bakanlığı tarafından Birlik Tüzüğü 22.12.2004 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak onaylanmış ve yürürlüğe girmiştir.

Çankaya Belediye Meclisi ise 07.04.2006 tarihinde aldığı 330 sayılı karar ile Sağlıklı Kentler Birliği toplantılarına ve Birlik ile ilgili süreçlere etkin ve işlevsel katılım yönünde önemli bir adım atmıştır.

Değişik dönemlerde, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği organlarında Belediyemiz temsil edilmiş ve düzenlenen konferanslara da Belediyemiz çalışmalarını yansıtan bilimsel bildiriler ile katılım sağlanmıştır.

2007 yılında Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen İzmir Konferansı’nda sunduğumuz Zihinsel Engelli Bireylerin Mesleki ve Sosyal Rehabilitasyonunda Yerel Yönetimlerin Sorumlulukları “Çengel Cafe Uygulaması” projemiz ile ödül kazanılmıştır. (http://www.skb.org.tr/wp-content/uploads/2012/09/ÇENGEL-CAFE-UYGULAMASI.pdf)

Yine, 2012 yılında “ÇAÇOY Projesi” ile Belediyemiz, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nde “En İyi Uygulama Ödülü”nü almıştır. (http://www.skb.org.tr/wp-content/uploads/2012/09/Çankaya-Belediyesi-Ahşap-Çocuk-Oyuncakları-Atölyesi.pdf)

Son olarak, Sağlıklı Kentler Birliği’nin 2015 yılı En İyi Proje Yarışması’nda, Belediyemiz “Doğal-Biyolojik Gölet/Çansera Park” projesi ile Jüri Özel Ödülü kazanmıştır. (http://www.skb.org.tr/2015-saglikli-sehirler-en-iyi-uygulama-odulleri-sahiplerini-buldu-2-s13550k/)

 
İlgili Bağlantılar

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği

Bu sayfa 251168 kere görüntülendi.
<< Geri Dön