Kadına Yönelik Şiddet Nedir?

444 06 01

Ziya Gökalp Cad. No:11 A1 Blok Kat:12 Kızılay/Ankara

Birleşmiş Milletler Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi'nin birinci maddesinde, kadınlara yönelik şiddet:

“İster kamusal isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan, cinsiyete dayalı bir eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma”

olarak tanımlanmaktadır.

Neler Şiddettir?

Fiziksel Şiddet

Tokat atmak, dövmek, tekmelemek, saçını çekmek, itmek, yumruklamak, odaya-eve kilitlemek, bir yerini kırmak, silah, kesici-delici bir alet ya da kezzap gibi kimyasal bir madde ile yaralamak, yakmak veya öldürmek, gerektiği halde tedavi olmasına engel olmak vb.

Cinsel Şiddet

Kadını, eşi olsa dahi istemediği yer ve zamanda cinsel ilişkiye zorlamak, istemediği şekilde cinsel ilişki kurmak, başka insanlarla cinsel ilişkiye zorlamak, ensest ilişkiye zorlamak, fuhuşa zorlamak, zorla evlendirmek, çocuk doğurmaya ya da kürtaja zorlamak, cinsel organlarına zarar vermek, telefonla-mektupla ya da sözlü olarak cinsel içerikli tacizlerde bulunmak, kadınlığını aşağılamak, namus gerekçesiyle öldürmek vb.

Sözlü-Psikolojik Şiddet

Bağırmak, hakaret etmek, küfretmek, tehdit etmek, korkutmak, aşağılamak, alay etmek, karar vermesine izin vermemek, başkalarıyla kıyaslamak, kendini geliştirmesine izin vermemek, ailesi-arkadaşları-komşularıyla görüşmesine izin vermemek, evden dışarıya çıkmasına izin vermemek, inançlarını-kökenini-işini-maaşını küçümsemek, başkalarının önünde sürekli sözünü kesmek, vb.

Ekonomik Şiddet

Çalışmaya ya da çalışmamaya zorlamak, parasını veya banka kartını alıp geri vermemek, işe gitmesine izin vermemek, hiç para vermemek, kişisel eşyalarını almak, ailenin parası ve tasarrufları için hiç fikrini sormamak, işten atılmasına neden olmak, vb.

Şiddet Görüyorsanız:

Eğer şiddete görüyorsanız önceden güvenlik planı yaparak önlem alabilirsiniz.

Sorularınız için herhangi bir kadın danışma bürosundan yardım alabilirsiniz.

Aşağıda örnek bir hazırlık planı maddeler halinde verilmiştir:

  • Evde şiddet sırasında kendinizi korumaya alabileceğiniz güvenli bir yer belirleyin.
  • Kendinize; içinde acil numaraların, size yardım edebilecek akraba, arkadaş vb. kişilere ait numaraların olduğu bir liste hazırlayın.
  • Evden aniden ayrılmanız gerektiğinde nereye gidebileceğinizi önceden belirleyin ve bu kişilerle önceden konuşun.
  • Güven duyabileceğiniz bir komşunuzla durumunuz hakkında konuşun ve ondan gürültü veya imdat sesinizi duyduğunda polisi aramasını isteyin.
  • Kendiniz, varsa çocuğunuz için önemli evraklarınızı, giysilerinizi, ilaçlarınızı, anahtarlarınızı, paranızı, adres ve telefon listenizi ve çocuğunuzun oyuncaklarını koyduğunuz bir çanta hazırlayıp eviniz dışında güvenli bir yerde saklayın.
  • İlk fırsatta, önceden belirlediğiniz kişiyi ya da ACİL YARDIM telefonlarından herhangi birini arayarak yardım isteyin.
  • Karakola başvurup tutanak tutturun ya da Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir dilekçe ile başvurarak suç duyurusunda bulunun.
  • Hastane ya da adli tıp kurumuna başvurarak sağlık raporu alın. Şikâyet etmeniz durumunda bu raporlar uğradığınız şiddetin önemli kanıtları olacaktır.
  • İhtiyaç durumunda ücretsiz avukat isteme hakkınız var, avukat isteğinizi polise bildirin. Baro sizin için ücretsiz avukat görevlendirir. Bu avukat sizi haklarınız konusunda bilgilendirir ve gereken yasal işlemleri gerçekleştirir.
  • Sadece şiddet anında değil, şiddete uğrama riskinizin olduğu durumda da yardım isteyebilirsiniz. Günün herhangi bir saatinde mutlaka bir kadın sığınmaevine yerleştirilebileceğinizi unutmayın.
Bu sayfa 218034 kere görüntülendi.
<< Geri Dön