PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR MERKEZİ VE CEMEVİ

Türkiye’nin en büyük cemevi olan Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi ve Cemevi de Çankaya Belediyesi’nin yakın dönemde hizmete açtığı önemli kültür ve ibadet merkezlerinden biri. Oran’da Turan Güneş Bulvarı ile Ürdün Caddesi arasında bulunan ve toplam 4 bin 800 metrekare kullanım alanına sahip olan Çankaya Belediyesi Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi ve Cemevi, Alevi-Bektaşi felsefesine göre özel olarak tasarlandı.

Yedi katlı özgün çatının altında Kırklar Meydanı’nın yanı sıra inanç müzesi ve kütüphane bulunuyor. Dış kaplama taşı Hacıbektaş’tan getirilen, Nevşehir taşı ile bezenen merkeze 7 merdiven sonundaki Cennet Kapısı’ndan girilirken, merkezdeki basamak sayılarından seçilen bitkilere, dış cephedeki kufi Ali süslemelerinden çevre düzenlemesine her unsurun özenle tasarlanmış olması dikkat çekiyor.

Çankaya’da yaşayan Alevi yurttaşların ibadetlerini yerine getirmelerinin yanı sıra kültürel etkinlik ihtiyaçlarını da karşılayan Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi ve Cemevi, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in de katıldığı önemli buluşmalara ev sahipliği yaptı. 1375 yılında Kerbela’da yaşanan acıyı anmak için düzenlenen ‘Muharrem’e Ağıt Gecesi’nde Kerbala Şehitleri anıldı; Çankaya Belediyesi, aşure lokmasını 30 bin yurttaşla paylaştı.