İklim ve Enerji Çalışmaları

Çankaya Belediyesi’nin 2015 yılı itibariyle İklim ve Enerji alanında hayata geçirdiği ya da üzerinde çalıştığı konular özetle şunlardır:

Başkanlar Sözleşmesi (Covenant of Mayors)

Avrupa Komisyonu’nun 2008 yılında kabul ettiği “Avrupa Birliği İklim ve Enerji Paketi” kapsamında sürdürülebilir enerji politikalarının uygulanmasında yerel yönetimlerin çabalarını desteklemek için başlatılan Başkanlar Sözleşmesi’ne Çankaya Belediyesi de Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in 22 Nisan Yeryüzü Günü’nde attığı imzayla dahil oldu.

İtalya’nın 1298 nüfuslu Orsomarso kasabasından 2 milyon 265 bin nüfuslu Paris’e Avrupa’daki 6 bin 297 belediye tarafından imzalanan ve bu açıdan 200 milyon Avrupalı’nın hayatına dokunan Başkanlar Sözleşmesi’nin hedefi 2020 yılına kadar karbondioksit salım oranını en az %20 azaltmak. Çankaya Belediyesi ise attığı imzayla bu rakamın da üstünü taahhüt ederek en az %25 hedefini önüne koydu.

Sözleşme gereğince, imza atıldıktan sonra bir yıl içinde yerel paydaşlarla birlikte bir “Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı” hazırlanacak ve bu plana göre azaltım gerçekleştirilecek. Çankaya Belediyesi’nin bu yönde çalışmaları devam etmekte.

 

Yağmur Hasadı Yoluyla İklim Değişikliğine Uyum

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Çevre Hibe Programı'na Çankaya Belediyesi’nin eş başvuran olarak dahil olduğu bir proje çerçevesinde, Peyzaj Araştırmaları Derneği (PAD), AB üyesi ortağı ise Portekiz, Tamera'da yer alan İnsancıl Dünya Derneği (AMH) ortaklığında hayata geçirilecek olan bir çalışmadır. Ayrıca Türkiye Belediyeler Birliği projede iştirakçi olarak yer almaktadır. Projenin Adı: "Climate Resilience through Rain Harvesting / Yağmur Hasadı Yoluyla İklim Değişikliğine Uyum" dur. Projenin genel hedefi ise: İklim değişikliğine uyum kapsamında Türkiye ve AB arasında işbirliği geliştirilirken, sivil toplum diyaloğunu teşvik eden bilge ve deneyim paylaşım ortamı oluşturmaktır. 

 

Avrupa Bisiklet Meydan okuması (Eurpoean Cycling Challenge)

Günlük yaşamda bisiklet kullanımını teşvik etmek ve atmosfere salınan karbondioksit oranını düşürmek için İtalya’nın Bologna Belediyesi tarafından organize edilen European Cycling Challenge, 2015 yılında 15 ülkeden 39 kentin katılımıyla gerçekleşti. 2015’te dördüncüsü düzenlenen ECC’ye Türkiye’den ilk defa Çankaya Belediyesi katıldı. Böylece Çankaya Belediyesi 22 Nisan’da imzaladığı Covenant Of Mayors’ın desteklediği ilk etkinliğini de hayata geçirdi.

Mayıs ayı içerisinde yapılan sürüşlerin toplandığı ve böylece kentlerin sıralamalarının belirlendiği ECC’de bu sene 26.020 katılımcı 2.487.258 km bisiklet sürdü. Çankaya Belediyesi de yaptığı 33.823 km ile yaklaşık olarak 6.800 kilo karbonun atmosfere salımından tasarruf edildi.

 

İklim Diplomasisi Günü

Küresel Isınma ve iklim değişikliğiyle bunlarla bağlantılı çevre sorunlarına dikkat çekmek için, Almanya Büyükelçiliği'yle birlikte Kuğulupark'ta "Dostum Ağaç" adlı bir etkinlik düzenledik. İklim Diplomasisi Günü'nde düzenlenen etkinlik kapsamında vatandaşlarla konuyla ilgili mini anketler, kısa eğitim çalışmaları yaptık; 300 mavi ladin fidesini bilgilendirici broşürler ve sertifika ile Çankayalılara hediye ettik ve Kuğulupark'a bir mavi ladin fidesi diktik.

 

"Belediyeler İçin Yeni Bir Model Yaratma - Yerel Düzeyde Enerji Verimliliğine Dair Katılımcı Bir Metot Geliştirme"

ICLD – İsveç Uluslararası Yerel Demokrasi Merkezi ve SALAR – İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Birliği tarafından açılan Türkiye’den yalnızca iki belediyenin katılmaya hak kazandığı; “SymbioCity Yaklaşımıyla Yerel Demokrasinin Etkinleştirilmesi ve Kapsamlı Kentsel Planlama” eğitim programına, Belediyemiz ve Bursa/Nilüfer Belediyesi katılmaktadır. Sürdürülebilir kentsel gelişim kavramının ön plana çıktığı SymbioCity yaklaşımı ile Çankaya Belediyesi enerji verimliliğine yönelik olarak katılımcılığı temel alan bir farkındalık projesi oluşturmuş ve Çankaya genelinde enerji verimliliğine yönelik olarak bu çerçevede çalışmalarına başlamıştır.

 

Tohum Takas Şenliği

Çiftçileri buluşturan ve takas yoluyla sağlıklı tohumlar elde etmelerini sağlayan “Tohum Takas Şenliği”nin ilki geçen sene gerçekleştirilmiş, ikincisi için de çalışmalar başlamıştır. Sağlıklı tohum bulmanın giderek zorlaştığı günümüzde şenliğimizle, yetiştiği bölgenin ekosistemine uyum sağlamış bitkilerden alınan yüzlerce farklı tohumun üreticilerimiz arasında el değiştirebilmesine olanak sağlamaktayız.

 

Rüzgar Türbini İmalatı

Yenilenebilir enerji yolunda yaptığımız çalışmalar sonucunda Ahlatlıbel Spor ve Sosyal Tesisleri’ne kendi atölyelerimizden çıkan rüzgar türbinini yerleştirdik.

Bu sayfa 177955 kere görüntülendi.
<< Geri Dön