Satranç

Günümüzde engelliler ve özel olarak görmeyenler alanında spor faaliyetinden bahsedildiğinde ilk akla gelen, satranç olmaktadır. Bunun nedeni satrancın öncelikle bir beyin sporu olması ve sabit bir şekilde bir satranç tahtası başında oynanmasıdır. Bu husus görme engellinin spor yaparken ortaya çıkarabileceği fiziksel harekete dayalı zorlukları baştan ortadan kaldırmaktadır.

Ülkemizde bu alandaki ilk faaliyetler 1980'li yılların başlarında İstanbul’da Regder adlı bir körler derneği bünyesinde küçük turnuvalar ve kurs çalışmaları olarak başlamıştır.

Başarılarımız:

09 -11 Kasım 2007tarihleri arasında Osmaniye’de gerçekleşen Türkiye Görme Engelliler Ferdi ve Kulüpler Satranç Şampiyonalarına katılan kulübümüz sporcularından Mümin AKSU ferdi dalda Türkiye Şampiyonu olmuştur.5 sporcudan oluşan takımımız ise kulüpler arası  takım halinde Türkiye 2.’si olmuştur. Türkiye şampiyonu olan sporcumuz Mümin AKSU finalde eski dünya şampiyonlarından Anatoly KARPOV ile berabere kalan Selim ALTINOK’u yenmiştir. Ayrıca 2008 yılında Yunanistan’da yapılan Satranç Olimpiyatlarında da milli takımımızın kaptanlığını yapmıştır.

2008 yılından itibaren yarışmalar takım halinden ferdiye dönüştürülmüştür. 2008 yılında İzmir’de yapılan Türkiye Görme Engelliler Satranç Şampiyonasında sporcumuz Mümin AKSU ferdi dalda Türkiye 2.’si olmuştur.

2009 Haziran ayında Kahramanmaraş'ta yapılan Türkiye Şampiyonasında Mümin AKSUTürkiye Şampiyonu olmuştur.

2013 Ocak ayında Antalya'da yapılan Türkiye Şampiyonasında birinci ile aynı puanı almasına rağmen sporcumuz Mümin AKSU Türkiye 2.’si olmuştur.

Sporcumuz Mümin AKSU Görme Engelli santraç takımımızın kaptanı olup 2000–2013 yılları arasında yapılan Türkiye Şampiyonluklarında 7 kez Türkiye şampiyonu, 2 kez Türkiye 2.’si, 2 kez Türkiye 3.’süolarak santraç alanının bir duayeni olduğunu ispatlamıştır.

Ayrıca 6 sporcumuzdan oluşan milli takım kadromuzda Mümin AKSU’nun yanı sıra Şefik KARA KÖSE ve İsmail DEMİREL milli takım formamızı giymiştir.

Ayrıntılı Bilgi:

http://cankayabelgesk.com/index.php/branslar-m-z/satranc

Bu sayfa 218085 kere görüntülendi.
<< Geri Dön