BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN GERİ KAZANIMI PROJESİ

YETKİLİ FİRMA: ÖZGÜR GERİ KAZANIM

Çankaya Belediyesi olarak, yetki ve sorumluluk alanı dâhilindeki işyerleri ve konutların mutfaklarından çıkan bitkisel atık yağların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplama lisansı verilmiş firmalara teslim edilmesi ve bu firmalarla sözleşme yapmaları konusunda gerekli çalışma ve işlemlere 19.03.2008 tarihinde başlanmış ve devam etmektedir.

Nisan 2014’ten Bu Yana Yaptıklarımız

• 2912 adet işletme, Bitkisel Atık Yağ Ekibimiz tarafından denetlenmiştir. Bunlardan 1522’sinin toplama firmaları ile sözleşme yaptığı 516’sının yapmadığı görülüp uyarılmıştır.
  • 2500 ton bitkisel atık yağ toplandığı lisanslı firmalar tarafından beyan edilmiştir.
  • Belediyemizce 250 adet Site Yönetimiyle görüşülerek bu sitelerde bulunan konutlardan bitkisel atık yağ toplanmaktadır.

Toplama noktası haritasını görmek için tıklayınız.

Bitkisel Atık Yağların Çevreye Etkileri

• Dünyada her yıl milyonlarca ton kullanılmış bitkisel yağ, çeşitli yollarla çevreyi kirletmektedir. Bu miktarın yalnızca Türkiye’de yılda 350.000 ton olduğu tahmin edilmektedir.
  • 1 litre bitkisel atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletmektedir.
  • Kullanılmış bitkisel yağlar evsel atık su kirliliğinin % 25‘ni oluşturmaktadır.
  • Atık yağlar, atık su giderlerinde ve kanalizasyon hatlarında birikerek boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmalara neden olmaktadır.
  • Atık yağlar, atık su arıtma tesislerinin yoğun ve hızlı bir şekilde kirlilik yükünü artırarak işletme maliyetini yükseltir.
  • Evsel atıklarla karıştırılan atık yağlar, katı atık depolama sahalarında yangınlara neden olmaktadır.
  • Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir. Bu atık yağlar suya, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar su sistemine zarar verir, güneş ışığını engeller ve havadan suya oksijen transferini önler. Zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır ve canlı yaşamına zarar verir.
  • Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, buralarda yaşayan canlı türlerine zarar vermektedir.
  • Bitkisel atık yağlar atık su toplama sitemlerinin daralmasına ve tıkanmasına neden olmaktadır.

Kanserojen Olan Bu Yağlar:

• Doğaya karışıp çevreye ve insan sağlığına zarar vermektedir,
  • Kanalizasyon sitemlerini tıkamaktadır,
  • Şehirlerin atık su arıtma maliyetlerini yükseltmektedir,
  • Kanserojen özelliklerine rağmen, yasadışı toplayıcılar aracılığıyla, Türkiye’de tekrar gıda kullanımına sokulmaktadır,
  • Geri kazanılmadığı için bir ekonomik değer, ek maliyetlere sebep olarak kaybolmaktadır.

Geri Dönüşüm için Neler Yapıyoruz?

• “5 Litre Atık Yağ Getirene 1 Litre Deterjan Kampanyası” kapsamında 26 adet Çankaya Evlerine ve 9 adet zabıta noktamız olarak İlçe genelinde belirlenen 35 toplama noktasına evindeki 5 litre atık yağı getiren vatandaşlara 1 litre sıvı bulaşık deterjanı hediye ediyoruz.