Kadınlar Emeği ve İstihdamı Konuştular

28 Kasım 2015 Cumartesi 18:31:44

Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) ve Çankaya Belediyesi işbirliğiyle, 25 Kasım Kadın Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle, “Her Yaşta, Her Kadına Güvenli Gelecek İçin Emeklilik ve Sağlıkta Haklarım Nelerdir? konulu bir panel düzenlendi.

25 Kasım Kadın Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü,  az dile getirilen ekonomik şiddetin de örtük bir yansıması olan “emeklilik ve sosyal haklar”ın ele alındığı bir panelde  ele alındı. Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) ve Çankaya Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen bir panelde, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner’in de katıldığı panelin açılış konuşmasını KEİG Araştırma Uzmanı Aslı Çoban yaptı.

KEİG’in 16 ilde 32 sivil toplum örgütünden oluşan bir yapı olduğunu söyleyen Çoban, temel hedefin farklı yerlerdeki kadın örgütlerini bir araya getirmek olduğunu kaydetti. Kadın istihdamının artırılması için özellikle yerel yönetimlerle dirsek temasında olduklarını ifade eden Çoban, istekli belediyelere kadın istihdamının artırılması için bilgi ve deneyim desteği verdiklerini de vurguladı. Çoban ayrıca kadınların istihdama katılımını sağlayacak öncelikli adımın kreş ve gündüz bakımevlerinin açılması olduğunu söyledi.

KADIN EMEĞİNİ VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ

Panelde bir konuşma yapan Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner de kadın istihdamının Çankaya Belediyesi açısından son derece önemli olduğunu ifade etti. Güner, Çankaya Belediyesi Eşitlik Birimi aracılığıyla hem belediye çalışanları arasındaki ilişkilerde hem de belediyenin sunduğu hizmetlerin planlanması ve icrasında toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir tavır alındığını kaydetti.

Çankaya Belediyesi çalışanlarının yarısının; yönetici konumda olan personelin %40’nın kadınlardan oluştuğunu ve dört başkan yardımcısından ikisinin de kadın olduğu hatırlatan Güner, kadınlara istihdam yaratırken toplumsal cinsiyet rolleri tarafından kuşatılmamaya da dikkat ettiklerini vurguladı.

KADIN GİRİŞİMCİYE KOLAYLIK

Kadın işi olarak görülen meslekleri değil, kadınların istek ve yeteneklerine yönelik meslekleri icra etmelerine olanak tanımaya çalıştıklarını kaydeden Gülsün Bor Güner, “Mesleki eğitimlerde de buna dikkat ediyoruz. Kadın şoförlerimiz, süpürgecilerimiz ve bahçıvanlarımız bunun ilk örnekleridir” dedi.  Güner, Çankaya Belediyesi’nin kadın istihdamı ve girişimciliğini desteklemek için kadın işyeri sahiplerine ruhsat alma konusunda kolaylık gösterdiğini de sözlerine ekledi.

İlçe genelinde 11 kreş ve üç etüt merkezinde toplam 1400 çocuğa eğitim veren Çankaya Belediyesi’nin bu alanda Türkiye’nin en kapsamlı ve kaliteli hizmet sunduğunu da aktaran Güner, 12. Kreşin bitmek üzere olduğunu; kreş sayısının dönem sonuna kadar 16’ya çıkarılmasını hedeflediklerini belirtti.

KADIN SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNDE BİREY DEĞİL, UZANTI

Panelin diğer konuşmacısı Sosyal Güvenlik Uzmanı Fatma Şenden Zırhlı ise 5510 Sayılı SSGSS Kanunu’nun toplumsal cinsiyet açısından analiz edildiğinde kadınların sosyal güvenlik sisteminde birey değil eşlerinin ya da babalarının uzantısı olarak görüldüğünü kaydetti. Düşük kadın istihdamının yanında yaygın kayıt dışı çalışmanın da kadınları prim sisteminin dışında bıraktığını ifade eden Zırhlı, sosyal güvenlik düzenlemelerinin ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kadınları görmezden geldiğini de söyledi.

 

Bu haber 1869 kere okundu.