Barış, Nelson Mandela'dır; Mustafa Kemal Atatürk'tür

02 Eylül 2015 Çarşamba 11:11:06

Taşdelen; “Barış; eşitliktir, kardeşliktir, özgürlüktür, hoşgörüdür. Ve barış aynı zamanda Nelson Mandela’dır. Mustafa Kemal Atatürk’tür”

Çankaya Belediyesi yenilenen Galeri Çankaya’yı 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Nelson Mandela’ya adanan Apartheid’den Demokrasiye Güney Afrika’da Özgürlük Mücadelesi sergisi ile açtı.

Çankaya Belediyesi tarafından yenilenerek 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde açılışı yapılan Galeri Çankaya, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ölümsüz lideri Nelson Mandela’ya adanan Apartheid’den Demokrasiye Güney Afrika’da Özgürlük Mücadelesi sergisine ev sahipliği yaptı.

Nelson Mandela’nın ırk ayrımcılığına karşı verdiği demokrasi mücadelesinden görüntülerin yer aldığı sergi, Güney Afrika Cumhuriyeti Çalışma Bakanı Mildred Oliphant, Güney Afrika Büyükelçisi Vika Khumalo, Küba Büyükelçisi Alberto Gonzales Casals, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi John Bass, İsrail Maslahatgüzarı Amira Oron, Güney Afrika Fahri Konsolosu Numan Olcar ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’i bir araya getirdi.

DÜNYA HALKLARINA TEŞEKKÜR

Mandela’nın kişilik, liderlik, yoldaşlık, tutukluluk ve devlet adamlığı özelliklerinden yola çıkılarak Güney Afrika’daki Apartheid ( Irk ayrımcılığı)’e karşı mücadele günlerinden yayınlar ve fotoğrafların yer aldığı serginin açılışında bir konuşma yapan Güney Afrika Büyükelçisi Vika Khumalo, Mandela’nın mücadelesiyle günümüzde bir demokrasi ikonu haline geldiğinden söz ederek, “Güney Afrika’nın gerçekten iyi bir hikayesi var” dedi. Yaşamını ırk ayrımcılığına karşı mücadeleye adamış Mandela’yı tanıyan her mücadele zaferinin garanti olacağını ifade eden Khumalo, ırkçılığa karşı verdikleri mücadelede kendilerine destek olan tüm dünya halklarına teşekkür etti.

Güney Afrika Çalışma Bakanı Mildred Oliphant ise yaptığı konuşmada, Mandela’nın özgürlük gününde yanında olduğunu, tutukluyken ve dışarıdayken ırk ayrımcılığına karşı çok çalışarak zafere yürüdüğünü anlattı. Oliphant, sergideki resimleri göstererek “Bu resimlerle konuşursanız, içine girerseniz çok şey görürsünüz, şansınız açılır” dedi.

‘SAVAŞ ZORUNLU OLMADIKÇA BİR CİNAYETTİR’

Dünya Barış Günü’nü kutlayarak Türkiye ve dünyaya barış dolu bir gelecek dileklerini aktaran Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, barışın çalışmak, uğraşmak ve bedel ödemekle mümkün olacağını ifade etti. Taşdelen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Barışı sadece savaşa karşı bir olgu gibi ele almayalım. Kuşkusuz insan yaşamı vazgeçilmez değerdedir. Ama barış çok geniş bir kavram ve mücadele alanıdır. Barış eşitliktir, kardeşliktir, özgürlüktür, hoşgörüdür. Ve barış aynı zamanda Nelson Mandela’dır; Mustafa Kemal Atatürk’tür. Dünya Barış Gününde ömrünü barış, eşitlik, özgürlük mücadelesine adamış, barış denildiğinde milyonlarca insanın aklına ilk gelen Nelson Mandela’yı anıyoruz. Mandela, insanlığın ortak değeri olduğu için biz de bu anlamlı günde onun anısına bir etkinlik düzenledik. Mandela’nın şahsında insanlık için, barış, eşitlik, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi veren ve bu uğurda hayatını kaybeden herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Bu vesileyle ‘Savaş zorunlu olmadıkça bir cinayettir’ diyerek, ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ ilkesiyle dünya barışını savunan Mustafa Kemal Atatürk’ü de saygıyla anıyorum”

Taşdelen, kataloğa yazdığı barış mesajını imzalayarak sergiyi birlikte gezdiği Oluiphant ve Khumalo’ya takdim etti. Çalışma Bakanı Oliphant, G-20 Zirvesi’ne katılacak Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma’ya kataloğu ileteceğini ve sergiyi izlemesini tavsiye edeceğini belirterek, katkılarından dolayı Taşdelen’e teşekkür etti.

Bu haber 1705 kere okundu.